You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

ZA mladými výtvarnými talenty


I Z NAKUPOVÁNÍ MŮŽETE MÍT KULTURNÍ ZÁŽITEK
 

Po několika vážených českých sochařích a výtvarnících jsme propůjčil naši Sky Gallery Šestka mladým nadějím z řad studentů Soukromé střední umělecké školy designu z nedalekých Řep i jejich zkušeným pedagogům.


Výstava potrvá od 23. června do 5. listopadu 2022.

 

Ateliéry designu oděvu, malby a grafického designu Soukromé střední umělecké školy v Řepích produkují každý rok širokou škálu zajímavých uměleckých děl, která by byla škoda nepředstavit veřejnosti.

„Přemýšleli jsme, kde bychom prezentovali studijní výsledky našich šikovných studentů i jejich učitelů, protože věříme, že si zaslouží pozornost. Dávalo nám smysl oslovit prostor nám blízký, Sky Gallery Šestka v OC Šestka, kde už vystavovala řada českých uznávaných umělců. Pro mnohé žáky se jedná o naprosto první zkušenost s vystavováním mimo školu, a tím pádem komunikací se širší diváckou veřejností,“ vysvětluje MgA. Zbyněk Linhart, ředitel Soukromé střední umělecké školy designu v Řepích.

 

Ve Sky Gallery Šestka tak jsou k vidění monumentální obrazy pedagogů školy, kteří představí vzorek rozmanitých přístupů k nahlížení na současnou malbu. Jedinou výjimkou bude velkoformátový tisk prezentující dílo vizuální umělkyně Barbory Kotěšovcové, vedoucí ateliéru oděvu.

Ve volných jednotkách na obou patrech jsou vystavena studentská díla od obrazů přes grafické práce až po práce designérů oděvů. Celá expozice staví zejména na klauzurních a maturitních pracích napříč všemi ročníky jednotlivých ateliérů.

 

PŘIJĎTE SE PODÍVAT NA PRÁCI ŠIKOVNÝCH STUDENTŮ, Z JEJICHŽ DĚL ČIŠÍ MLADISTVÉ NADŠENÍ A NOVÝ ZÁVAN INSPIRACE.



SOUKROMÁ STŘEDNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA s.r.o. je první porevoluční soukromou uměleckou institucí v ČR. Jako taková vychovala na bázi středoškolského vzdělávání dosud více než 1000 absolventů, kteří se aktivně podílejí na utváření českého uměleckého prostředí, ať už jako samostatní kreativci v rámci užitého umění, nebo jako vyzrálé vůdčí osobnosti jednotlivých generací na poli volné tvorby výtvarného umění.

V současné době škola poskytuje studium tří ateliérových oborů, které zcela přirozeně vyšly ze společenské poptávky reagující na současné trendy : Ateliér malířství, Ateliér grafického designu a Ateliér designu oděvu.

Za všechny jména z řad absolventů školy je třeba zmínit takové významné umělce, kterými jsou kupříkladu:

Dominik Lang (laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2013, vedoucí ateliéru sochařství na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze, reprezentant československého pavilonu na Bienále v Benátkách v roce 2011)

Jiří Franta (člen skupiny Rafani, trojnásobný finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého z let 2009, 2010, 2012, laureát Ceny Magnesia Litera za knihu pro děti z roku 2015)

Jan Pfeiffer (laureát Henkel award v české sekci z roku 2011, laureát Essel award CEE z roku 2009)

Laura Limbourg (laureátka Ceny kritiky za mladou malbu do 30 let z roku 2020)


Za celou dobu své existence se na škole v rámci pedagogické činnosti vystřídala doposud celá řada významných osobností, které svým příkladem formovaly a formují životy mladých adeptů výtvarného umění.