You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Velikonoční oáza klidu


Jarní svátky jsou za dveřmi!
Připravit se můžete u nás – vše potřebné pod jednou střechou :

Velký pátek 7.dubna                 OTEVŘENO celé OC
sobota 8. - neděle 9. dubna       OTEVŘENO celé OC
Velikonoční pondělí 10.dubna   ZAVŘENO celé OC

 

Pro většinu z nás jsou Velikonoce svátkem vítání jara, pro křesťany jde ale o největší svátek v roce, důležitější než Vánoce. Zatímco o Vánocích si připomínáme narození Ježíše Krista, velikonoční svátky se vztahují k období o 33 let později a oslavují Ježíšovo zmrtvýchvstání. Odtud pochází i samotný název Velikonoce – je to zkratka sousloví „veliká noc“.

Velká většina konzumních tradic vychází z tradic křesťanských nebo ještě starších. Víte například, proč je dominantou velikonoční tabule upečený beránek? Je vlastně symbolem Božího beránka, Krista, který je znázorňován s praporem vítězství. Jde o symbol čistoty a nevinnosti, sjednocení nejen rodiny, ale i národa.

A co se má dělat který den ?
Velikonoční týden začíná MODRÝM PONDĚLÍM, což je prý odvozeno od barvy látky, kterou se zdobily kostely – ale z němčiny se „blau“ dá přeložit i jako práce neschopný, což symbolizuje, že to byl tradičně volný den, kdy se nemělo pracovat.

Následuje ŽLUTÉ ÚTERÝ, den velkého úklidu, kdy probíhají všeobecné přípravy na velikonoční dobu.

O ŠKAREDÉ STŘEDĚ se v dřívějších dobách vymetaly na chalupách komíny. Možná právě odtud pochází její zvláštní název. Je tedy na čase uklidit, vymést nepořádek ze všech koutů a pustit do domu či bytu čerstvý jarní vzduch. Pečou se tradiční velikonoční jidáše nebo pletence.

Na ZELENÝ ČTVRTEK byste si pak měli dát k jídlu něco zeleného, protože podle tradice se tím udržíte i po celý příští rok zdraví. Pokud to zvládnete, zkuste si dát studenou sprchu, měla by zabránit nemocem. Po večerních modlitbách umlkají zvony a odlétají do Říma pro požehnání svatého otce. Zpět se vrátí v sobotu.

Na VELKÝ PÁTEK došlo k ukřižování Krista. A právě o Velkém pátku se pak podle pověstí otevírají skály a jeskyně, ve kterých se ukrývají poklady a zásadně byste neměli nikomu nic půjčovat. V křesťanských kostelech se koná bohoslužba, při které výjimečně nezní varhany.

BÍLÁ SOBOTA je symbolem znovuzrození, nového života. V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých, což si i dnes věřící připomínají tím, že chodí do kostela zapalovat bílé svíce, které symbolizují i křtitelní roucho. A především je to přípravný den, pokud nemáte upečeno a nachystaná barevná vajíčka, pusťte se do toho.

O VELIKONOČNÍ NEDĚLI (Boží hod velikonoční) se pečou mazance a beránky, muži pak pletou pomlázky z vrbového proutí. Je čas pozvat hosty a slavit.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ je z celých svátků nejoblíbenější : chlapci a muži chodí na koledu a šlehají dívky a ženy pomlázkou, což jim má zajistit krásu a omlazení. Ty pak koledníky polévají vodou – pro zdraví a sílu.

 

U nás na Šestce se můžete připravit na celé velikonoční svátky i jejich přípravy.

S důkladným jarním úklidem vám pomůže nabídka dm drogerie a to především její bio prostředky.

Jarní i velikonoční dekorace pořídíte hned v několika prodejnách, jednoznačně však doporučujeme si dekorace vyrobit vlastní! Nejen že zabavíte sebe i děti, ale vytvoříte si tak zcela originální dekoraci, kterou koledníci mohou obdivovat jen u vás. Fantazie se meze nekladou – barevné papíry, odstřižky látek, stuhy, suché potraviny, dekorační prvky i přírodní produkty = to vše dohromady krásně hraje a vy si u toho vyhrajete. Co třeba Velikonoční věnec na dveře ? https://www.albert.cz/recepty/velikonocni-venec-na-dvere . A pro pravou jarní vůně doplňte živou květinou z prodejny Květiny Novák.

Nyní se přesouváme do kuchyně – potřebné i netradiční formy, formičky a pekáčky, stejně jako servírovací mísy i nádobí s jarními motivy, si určitě vyberete v našich domácích potřebách Tescoma a Banquet. Ona taková snídaně z jarního talíře chutná hned lépe a udělá krásný den.

V našem Albertu koupíte vajíčka, která si doma můžete ozdobit různými způsoby i metodami. Stejně tak tam pořídíte veškeré suroviny na oblíbené velikonoční pokrmy, ať už pečete beránka, zajíčka, mazanec nebo jidáše či připravujete velikonoční nádivku nebo jehněčí specialitku.

A nesmíme samozřejmě zapomenout na koledu, ať již jako podarování po „mrskačce“ nebo překvapení, co kde zajíček schoval. Sladkosti pro všechny nabízí Albert i BonBon, drobný dáreček pro děti najdete v Pompo a pozornost pro dospělého koledníka vyberete také v dm drogerii, OXALIS, Knihy Dobrovský i Sportisimo. Ani domácí mazlíčky nemůžeme opomenout, jim nějaký ten pamlsek vezměte v Pet Center.

 

Na závěr vám s Albertem přinášíme recept na SVÁTEČNÍ VELIKONOČNÍ VĚNEC SE ŠPENÁTEM A VEJCI nejen pro koledníky:

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
10        vajec
2          šalotky
1          lžíce másla
750 g   čerstvého špenátu
350 g   ricotty
120 g   strouhaného parmazánu
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku
2          balíčky listového těsta
3          lžíce mléka         

JAK NA TO?
Než se pustíte do přípravy těsta, dejte předehřát troubu na 200 °C. Současně dejte vařit 8 vajíček natvrdo nebo oloupejte vajíčka od vašich koledníků. Nakrájejte 2 šalotky najemno a osmahněte je na troše másla. Přidejte 750 g špenátu a krátce jej poduste. Pak ho dejte stranou a nechte vychladnout.
Prošlehejte 350 g ricotty se 2 syrovými vejci, 120 g nastrouhaného parmazánu, špetkou soli, pepře a trochou muškátového oříšku. Pak přidejte vychladlý špenát a promíchejte.
Rozválejte 1 balení listového těsta na plát silný půl centimetru a nakrájejte na obdélníky. Vezměte bábovkovou formu s rovným dnem a vyložte ji těstem tak, abyste pokryli dno a zároveň na vnitřní i vnější straně nechali přečnívat okraje na zabalení.
Formu s vyloženým těstem naplňte špenátem s ricottou a přidejte vařená vejce v celku. Zabalte cípy těsta a dobře je spojte. Potřete na povrchu mlékem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, dokud věnec nezezlátne na povrchu. Servírujte nakrájené na plátky jako bábovku a nechte si chutnat.



Veselé Velikonoce!
Vaše Šestka