You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Velikonoce v klidu


JARO KLEPE NA DVEŘE!
Připravit se můžete u nás – vše potřebné pod jednou střechou :

Velký pátek 29.března                OTEVŘENO celé OC bez omezení
sobota 30. - neděle 31.března   OTEVŘENO celé OC
Velikonoční pondělí 1.dubna     ZAVŘENO celé OC (a není to apríl!)


Velikonoce jsou pro mnohé z nás příležitostí k vítání jara, avšak pro křesťany představují nejdůležitější svátek roku, oslavující Ježíšovo zmrtvýchvstání, což je událost 33 let po jeho narození. Symbolika Velikonoc je bohatá, od pečeného beránka jako znaku čistoty až po různé zvyky během velikonočního týdne.

Týden začíná Modrým pondělím, denem odpočinku, následovaným Žlutým úterým zaměřeným na velký úklid. Škaredá středa přináší tradici vymetání komínů a pečení jidášů. Zelený čtvrtek zvykuje konzumaci zelených potravin pro zdraví (zkuste třeba Jarní krupoto s medvědím česnekem a kopřivami od Tescoma) a večer znamená umlknutí zvonů, které "odlétají do Říma". Velký pátek je dnem ukřižování Krista a pověr o otevírajících se skálách. Bílá sobota symbolizuje znovuzrození, den pro přípravy a zapalování bílých svící v kostelech. Velikonoční neděle je časem pro pečení mazanců, beránků a pletení pomlázek. Oblíbené Velikonoční pondělí pak přináší tradici koledování s pomlázkami a oblévání vodou pro krásu a zdraví.

Každý den má svůj specifický význam a zvyky, které obohacují tuto jarní oslavu.

 

U nás na Šestce pořídíte vše na celé velikonoční svátky i jejich přípravy.

Doporučujeme začít nákupem nového oblečení či alespoň doplňku. Jen tak vás totiž „beránek nepokaká“! Ano, čtete správně. Podle staré tradice, pokud nemáte na Velikonoční pondělí na sobě něco nového, riskujete, že na vás beránek "vykoná svou potřebu".
Tato zábavná tradice má pravděpodobně původ v lidových pověrách, které zdůrazňovaly obnovu a čistotu na jaře. Nové oblečení symbolizuje nový začátek a osvěžení, což je v duchu jarních Velikonoc. Tak proč si neudělat radost novým jarním outfitem, který nejen že vás ochrání před nepříjemným "překvapením", ale zároveň vás skvěle naladí na oslavy jara.

A kde si takové nové oblečení pořídit, abyste byli opravdu v bezpečí? Přijďte si vybrat něco na sebe do jednoho z našich fashion obchodů. Nabízíme široký výběr oděvů pro muže, ženy i děti. A pro ty nejmenší máme skvělou novinku - 21.3. jsme otevřeli novou prodejnu Lindex Kids! Navštivte nás a objevte nejnovější jarní trendy pro celou rodinu.

Velikonoce se blíží a beránek už brousí kopyta!


Jaro je obdobím nových začátků a oživení, což se odráží i v naší touze po jarním úklidu a osvěžení našeho domova. Dm drogerie má pro vás připravenou širokou nabídku čisticích prostředků, mezi kterými vynikají zejména jejich ekologické a bio produkty. Tyto šetrné přípravky nejen dokonale vyčistí vaše domovy, ale zároveň pečují o naše životní prostředí.

Pokud jde o jarní a velikonoční dekorace, možnosti jsou prakticky neomezené. Ačkoliv je možné je zakoupit v řadě obchodů jako Pepco, Sinsay nebo Action, vřele doporučujeme pustit se do vlastní tvorby. Vytváření dekorací vlastníma rukama nejen poskytuje skvělou příležitost k zábavě pro celou rodinu, ale zároveň dává příležitost k vytvoření opravdu unikátních kousků, které budou lákat pohledy a obdiv kolemjdoucích. Kreativní materiály můžete snadno pořídit v prodejnách jako Papírnictví Familio, Pepco, Pompo, Látky Mráz či Albert.
Zkuste třeba vyrobit velikonoční věnec na dveře, jehož návod najdete na webových stránkách Albert.cz. (link : https://www.albert.cz/recepty/velikonocni-venec-na-dvere). Pro dokonalou jarní atmosféru nezapomeňte doplnit dekoraci o čerstvé květiny, které pořídíte u Květiny Novák.

V kuchyni se potom můžete pustit do pečení a vaření s netradičními formami a nádobím s jarními motivy z Tescomy. Tato jarně zdobená nádobí přidá vašim pokrmům tu správnou atmosféru a chuť.
Albert nabízí široký sortiment potravin pro vaše velikonoční pečení a vaření, od vajíček, přes suroviny na tradiční pokrmy, až po sladkosti pro malé i velké koledníky.
A oblíbené čokoládové pralinky BonBon jsou nyní k dostání v Balicí službě v 1.patře.

Nezapomeňte také na drobné dárky, které můžete pořídit v Pompo, Levné knihy, OXALIS, Knihy Dobrovský, Sportisimo či pro vaše domácí mazlíčky v Pet Center nebo Super ZOO.

Jarní období je skvělou příležitostí nejen k úklidu a obnově našeho domova, ale také k projevení kreativity a společně strávenému času s rodinou. Ať už se rozhodnete pro nákup dekorací nebo vlastnoruční výrobu, nechte se unést jarní atmosférou a vytvořte si domov plný radosti a svěžesti.

Na závěr vám s Albertem přinášíme recept na VELIKONOČNÍ MAZANEC JAKO OD BABIČKY nejen pro koledníky:

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
Máslo 150 g
Droždí čerstvé 42 g
Cukr krupicový 150 g
Cukr moučkový
Mléko 370 ml
Mouka polohrubá 750 g
Mouka hladká
Cukr vanilkový 1 ks
Vaječný žloutek 3 ks
Sůl
Rum 3 plž
Mandle 2 plž
Rozinky 3 plž
Olej slunečnicový
Vejce 1 ks

JAK NA TO?
Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly.
Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citronovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte ho a pak rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě třicet minut kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C pětatřicet až čtyřicet minut.

Krásné jaro a veselé Velikonoce!
Vaše Šestka